Η αρθρίτιδα του ισχίου είναι μία εκφυλιστική νόσος, που προκαλεί πόνο και μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης, δημιουργώντας σημαντικού βαθμού αναπηρία με ανάλογες συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η οστεονέκρωση είναι μια πάθηση της οποίας η αιτιολογία παραμένει άγνωστη και συμβαίνει όταν τα κύτταρα του οστού στην περιοχή της κεφαλής του μηριαίου οστού αυτόματα νεκρώνονται γεγονός που οδηγεί σε κάταγμα και καθίζηση της αρθρικής επιφάνειας της μηριαίας κεφαλής.

O όρος Αναπτυξιακή Δυσπλασία του Ισχίου (DDH) περιγράφει μια ποικιλία παθήσεων της άρθρωσης του ισχίου, κατά τις οποίες η ανωτέρω άρθρωση δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά.

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν πόνο στο ισχίο. Προκαλείται όταν υπάρχει επιπλέον οστό στην κεφαλή του μηριαίου

Στην παροδική οστεοπόρωση οι ασθενείς εμφανίζουν ξαφνικά πόνο στο ισχίο ο οποίος επιδεινώνεται με τη βάδιση και αυξάνει προοδευτικά

Ο επιχείλιος χόνδρος είναι µία δοµή από ινώδη ιστό που περιβάλλει κυκλοτερώς την κοτύλη την κοίλη δηλαδή αρθρική επιφάνεια της πυέλου που υποδέχεται την κεφαλή του µηριαίου οστού για να σχηµατιστεί η άρθρωση του ισχίου.

Τα κατάγματα του ισχίου είναι τα σοβαρότερα, κλινικά, διότι απαιτούν πάντοτε νοσηλεία και χειρουργική αντιμετώπιση.

Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία η κεφαλή του μηριαίου οστού έχει τάση να παρεκτοπίζεται έξω από την κοτύλη από την ημέρα της γέννησης.